Guide – Bli bättre på att kommunicera med kunderna online

av | aug 26, 2021 | Rådgivning, Strategi

Förbättra din närvaro och bli riktigt älskad online.

Är dina kunder nöjda med ert bemötande? Vad tycker kunderna om kvaliteten på era produkter? Är sortimentet tillräckligt brett? Det är exempel på insikter som du kan få om du att engagerar dig i företagets sociala kanaler.

Ta chansen att kommunicera med dina kunder.

Sociala medier är en guldgruva om du vill ta reda på vad dina kunder  tycker om ditt varumärke, använd den möjligheten! I sociala medier är det vanligt att kunder tycker till, kommenterar och berömmer olika varumärken. Kanske vill de ha svar på en fråga, eller kanske ge ris eller ros. Vissa personer väljer också att tagga in sitt favoritvarumärke i sitt eget inlägg. Den här typen av kännedom är otroligt värdefull för dig som företagare.

Vänd en missnöjd kund till en nöjd kund.

En del företag fokuserar först och främst på negativa kommentarer för att lösa eventuella problem så snart som möjligt, vilket naturligtvis är bra. Genom sociala medier kan du fånga upp kunden och bemöta problemet skyndsamt. Kunder tenderar att bli lojala mot ett företag som har löst ett problem för dem på ett smidigt sätt. 

Ta hand om dina bästa kunder i sociala medier.

Det är bra om ni som företag också har en strategi för att bemöta de nöjdaste och bästa kunderna, och att samarbeta med ambassadörer eller influensers som redan älskar ert varumärke. Uppmärksamma personer som ställer frågor eller som lämnar positiva kommentarer. De här viktiga personerna ska känna att företaget verkligen bryr sig om dem. Även om det inte är möjligt att följa alla konversationer om ditt varumärke online är det viktigt att följa upp så mycket som möjligt. 

Analysera haschtaggar och varumärkesnamn.

Nästa steg är att analysera konversationerna och kommentarerna för att spåra kundnöjdheten och dess förändringar över tid. Man bör ta reda på orsaken bakom eventuella problem, och lyfta fram de positiva kommentarerna som postas i flödet i de sociala kanalerna.

Kommunicera med dina kunder

De flesta företag använder sociala medier för att visa produktnyheter, produktuppdateringar och annan information. Men det räcker inte att bara skapa snyggt content på Instagram, du måste även visa dina kunder att du bryr dig om dem. Därför rekommenderar vi alla företag att ta ta vara på möjligheten att kommunicera med sina kunder i sociala medier.

Vilka är fördelarna med att vara mer aktiv i sociala medier?

  • Möjligheten att ta reda på vad som sägs om ditt företag online. Du kan få reda på saker som du inte skulle fått reda på annat sätt.
  • Lär dig mer om dina kunder och vad de tycker om ditt företag och era produkter, vilket kan leda till utveckling och förbättring av era produkter.
  • Kundservice kan utvecklas och förbättras genom att ditt företag är mer aktivt och lär sig vad kunderna efterfrågar och vilka som är de vanligaste frågorna.
  • Tillfälle att hitta potentiella samarbetspartners, influensers eller andra företag.
  • Hitta och lyfta fram styrkor och svagheter med ert företag.

Fem tips för att hålla koll på vad som krivs om ditt företga online.

1. Kommentarer på Facebook och Instagram och andra sociala kanalaler.

Använd till exempel: Facebook Business Manager eller genom att använda publiceringsverktyg för sociala medier, som exempelvis: Buffer: Buffer.com 
Hootsuite:  Hootsuite.com

2. Bevaka vad som skrivs om ditt företagsnamn

Genom att hålla koll på vad som skrivs om ditt företag även om användaren inte skriver @symbolen är det viktigt att fånga upp dessa.

3. Håll koll på dina varumärkeshashtaggar

Dina varumärkes-hashtaggar – det kan vara ditt varumärke eller hashtaggar som ni använder.

4. Dina kampanjhashtaggar

För att hålla koll på marknadsföringskampanjer eller andra kampanjer för sociala medier inom en viss tidsram. Även nyckelord som är relaterade till ditt företag – för att hitta alla konversationer kring det ämnen du är intresserad av. Om du till exempel säljer cykellås, skulle du kunna övervaka sökord som #cykellås #lås #cykepeciellt för ert företag.

Tänk också på:

Analysera din konkurrenters närvaro i social media. Ange söktermer som kan vara relevant för att få reda på mer om vad som sägs om era konkurrenter online.

Läs också: 3 contentidéer alla varumärken kan använda

5 Social listening-verktyg

Du kan också använda verktyg för att mäta och utvärdera det som sägs om ditt företag online. Flera av dem har en provperiod så att du kan testa först.

Notified: Notified Listen

Falcon Social Listening: Falcon Listen

All Ears: All Ears All Ears lyssnar på allt som sägs i Youtube, podcasts, radio och TV och notifierar er direkt när ni nämns.

Mention: Media Mention

Retriver: Retriever

Lycka till!

Hej!

Här hittar du en blandning av tips för sociala medier, blandade tips för marknadsföring som, nyhetsbrev, YouTube bland annat. Trevlig läsning!

Get Social!

Kategorier

Senaste inläggen

Guide – Så når du fler kunder
Guide – Så når du fler kunder

Nå fler kunder med rätt strategi Som företagare vet du vikten av att nå nya kunder. Här listar vi några metoder för att få nya leads och få fler potentiella kunder att upptäcka ditt varumärke.1. Skapa en hemsida En hemsida är företagets plattform för att visa...

Vad är A/B-testning (kallas också Split-test)
Vad är A/B-testning (kallas också Split-test)

Det här är A/B testing A/B testing är en metod för att jämföra två eller flera versioner av exempelvis en webbsida, nyhetsbrev, annons eller app mot varandra samtidigt för att avgöra vilken version som ger bäst resultat och maximal effekt. Genom att jämföra olika...

Vad betyder användargenererat innehåll?
Vad betyder användargenererat innehåll?

Användargenererat innehåll, kallas även användarskapat innehåll. Användarskapat innehåll, även kallat användargenererat innehåll, är digitalt innehåll, som har skapats av konsumenter. Det kan vara exempelvis bilder, videos, bloggar, inlägg på Facebook, Instagram eller...

Nyhetsbrev för företag
Nyhetsbrev för företag

Vad är ett nyhetsbrev? Ett nyhetsbrev är ett e-postmeddelande som du skickar till dina prenumeranter regelbundet, för att ge dem värdefull och relevant information om ert företag. Nyhetsbrev ger dig tillgång till kundernas inkorg och ett tillfälle att dela nyheter om...

3 contentidéer alla varumärken kan använda
3 contentidéer alla varumärken kan använda

3 contentidéer alla företag kan använda Vilket innehåll du ska posta är precis som allt annat i sociala medier ”det beror på”. Men det finns några innehållsideer som fungerar oavsett bransch. Här följer några tips på innehållsideer för social amedier, som passar bra...

Håll dig uppdaterad på senaste nyheterna!

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner