Written By Ulrika Stjernfelt

Digital marknadsföring | Rådgivning | Strategi

Använd en timer för att dela upp tiden i 25 minuter. långa pass, med korta pauser mellan. Så enkelt är det!

Under arbetsdagen blir vi ofta distraherade av olika saker vilket gör att kan vara svårt att komma igång eller att hålla motivationen uppe. Ofta beror detta på att vi inte planerar in pauser som tillåter oss att få ett upphåll i vårt arbete. Genom att dela upp arbetsuppgiften i kortare pass, som följs av en paus blir uppgiften lättare att hantera. Processen gör att du tränar hjärnan att fokusera och hålla ut hela passet. Det finns en teknik för detta och den kallas Pomodorometoden.

Varför en tomat?

Pomodoro = italienska för tomat. Italienaren Fransesco Cirillo som när han var student på 1980-talet brukade använda en kökstimer formad som en tomat för att hålla koll på tiden när han pluggade, är personen bakom idén till Pomodorometoden.

Så här fungerar pomodoro-metoden

Tekniken innebär att du använder en timer för att dela upp tiden i intervaller, 25 minuter långa med korta pauser mellan. Uppgifterna blir på så sätt mer hanterbara. Vetskapen om att du har 25 minuters oavbruten koncentration gör dig förvånansvärt fokuserad!

 

Så här börjar du:

1. Välj uppgiften du ska genomföra
2. Sätt en timer på 25 min (1 Pomodoro).
3. Arbeta genom hela passet.
4.  När klockan ringer, ta en paus på fem minuter och gör något avkopplande.
5. Efter att du har genomfört 4 Pomodoros tar du en längre paus på 15-20 minuter.
6. Börja sedan om med processen från början.

 

Pomodorometoden kan hjälpa dig om du:

  • Lätt blir distraherad. Genom metoden håller du dig borta från frestelsen att kolla dina mail, sociala kanaler eller surfa på webben.
  • Saknar motivation. Hur du än gör kommer du inte igång med ditt stora projekt. Kanske blir det enklare om du tar dig an projektet i små bitar.
  • Målet är att öka din koncentration och genomföra uppgifter så att du blir mer produktiv.
    De korta regelbundna pauserna är till för att du ska klar de monotona uppgifterna och känna dig motiverad.Metoden är gratis. Det finns appar att ladda ner och du kan investera i en tomatformad timer, använda din telefon eller timerprogram på datorn.Metoden fungera inte för alla eller för alla typer av uppgifter, men om du är ute efter ett enkelt sätt att tackla dina dagliga to-do-listor så är Pomodorometoden värd att prova.Lycka Till!

     

    Läs också: 7 viktiga delar i sociala medie-strategin

 

Arkiv

PS Hör gärna av dig om du behöver hjälp med att komma igång!

 

KONTAKTA OSS!

Vi hjälper dig gärna att komma vidare. Kontakta oss gärna!

13 + 5 =